Sneen som falt i fjor

Mange snakker om snøen som falt i fjor. Personlig har jeg, i likhet med andre Finnmarkinger, nok med snøen som faller i dag. Toogtyvende mai. Dagens tur til Nordkyn er utsatt til i morgen, og den indre samtalen dreier seg hovedsakelig om sommerdekk versus vinterdekk. Det frister lite å utsette piggene for bar asfalt i 20 mil, selv om de på slutten kan få utfolde seg i fire mil på vinterføre. På den annen side: det er like lite fristende å kjøre fire mil på sommerdekk – når det faktisk er vinterføre. Selv om dekkene er helt nye, og nettopp er satt på bilen. For andre gang i år. 2021 er åpenbart året for å bli en dreven dekkomlegger.

Det er faktisk klin umulig å vite hva som er riktige dekk for turen. Det er tross alt et halvt døgn til avreise, og mye kan skje. Statens vegvesen sitt webkamera, som kunne gitt en pekepinn på føret over fjellet, er midlertidig ute av drift, så der er det lite å hente. Gud vet hva midlertidig betyr. Kanskje er det ute av drift i dagevis. Yr tør jeg ikke å stole på. De sier minusgrader og opphold ved Reinoksvannan, men alle som bor i Finnmark vet at det ikke er noen snø-fri-garanti, når snøbygene står i kø rett ved Omgangsstauran og Tanahorn.

Det er viktig å treffe riktig med dekkene. Bommer man på utrustninga, og kjører med vinterdekk når det faktisk er sommerføre, så kan det jo svi litt i pengboka. Og det kan jo fort skje, i alle fall om yr spår riktig; da er det nemlig sommerføre når jeg skal hjem på mandag. Men jeg vil nødig skli av veien på tur utover. Så her må det forhandles med seg selv. Pengene eller livet. Det er spørsmålet. Livet er jammen ikke enkelt for oss som har i-landsproblemer.

Maiværet opptar oss. Mange lar seg fascinere over å finne hagemøblene begravd i snø. Tar fine mai-vinter-bilder og legger ut på sosiale medier. Deler villig vekk. Og får kommentarer som: «Vi vet hvor vi bor», eller «Det er bare pinse-ria». For øvrig er «Vi vet hvor vi bor» et typisk Alta-uttrykk. Står som nummer to på yndlingsuttrykkslista for Alta. Bare slått av superuttrykket: «Kua har visst helt glemt at ho sjøl har vært kalv». Sorry. Det var en digresjon. Ikke meninga å krenke noen. Måtte bare. Jeg har sagt det før: jeg liker Altaværinger. Jeg mobber bare av ren kjærlighet.

Ikke alle lar seg fascinere av vårsnøen. Noen blir faktisk værsyke. Ikke bare innflyttere sørfra, men også en del innbarka finnmarkinger blir det. Klager i offentlighet over mangel på varme og altfor god tilgang på snø. Forstå det den som kan. Vi snakker Finnmark. Mai. 70 grader nord. Pluss/minus. Tinesne, må vite. Hvor folk har fått det fra at vi skal ha sørlandsk vår i mai, aner jeg ikke. Det hadde vært godt, men det er faktisk ikke sånn det fungerer. Det er høyst normalt med vinterdager i mai. Selv på de fine dagene i mai er det kaldt. Fire grader, knallsol og stiv kuling, krever lue og votter når man raker i hagen. Og longs. Sånn er det hvert år. Hvert bidige år. Ingenting unormalt med det. Det er faktisk lurt å holde longsen på til over sankthans. 

Men hjelper det å realitetsorientere de værsyke? Neida. De venter på sommeren, tidligere og tidligere for hvert år som går. Noen allerede i mars. Ukuelige i sin tro på at akkurat dette året skal bli et annerledes-år på værfronten. De har så lyst til å plante ut sommerblomstene i mai. Noen gjør til og med det. Og erfarer det vi andre vet: Plantene tåler det ikke. Bare la vær. Sett de ut samtidig som du setter poteter – nærmere sankthans. Da er du trygg.

Været kan ingen gjøre noe med, sies det. Vel. Det hjelper ofte å skylde på noen. Helst i et kommentarfelt. Kan vi finne en syndebukk blir problemet mye lettere å bære. Og vi kan rope i kor. Såkalt sam-klaging. Vi kan for eksempel skylde på media. Eller venstresida. Reindrifta. Eller kommunen. Kommunen har jo ofte skylda for det meste, så egentlig er det mest naturlig at de også tar skylda for været. De har sikkert glemt å sende inn de riktige skjemaene, og da har vi det gående med de her voldsomme lavtrykkene som dundrer inn over kommunene i Finnmark, helt likegyldige til at det faktisk er blitt mai. Men det kan også være at det er selveste Statsforvalteren, med Aspaker i spissen, som har en pervers glede av å sende ut slike lavtrykk akkurat når vi har lagt om til sommerdekk. Sannsynligvis en på miljøavdelinga der borte i Vadsø. En med rød anorakk. Som liker å gå på ski. Garantert. I alle fall om man spør kommentarfelt-mafiaen.

God pinse!

Legg igjen en kommentar