Skjempestor skjortel

Språket er i endring. Det har det alltid vært. Endring skaper motstand. Sånn har det også alltid vært. Vi er mange halvgretne gamlinger som ikke helt klarer å følge med i tiden. Som ikke vil godta helt normale endringer. Mange av oss stritter for eksempel i mot å erstatte kj-lyden vi lærte på syttitallet, for ikke å si femtitallet, med skj-lyden som er moderne nå. Vi nekter rett og slett å si skjøtt, skjole og skjempestor.

Lydendringen skurrer i hjernebarken hos mange av oss. Man kan faktisk få bruk for psykiater av mindre. Eller psykiatriker, som jeg hørte et høyt utdannet menneske si engang. Psykriater er forresten også mulig å si, selv om det heller ikke er riktig. Det er ikke alle forunt å stable konsonantene i rett rekkefølge.

Det er ikke et mål å bli perfekt når det kommer til språk. Det er bedre at folk snakker, enn at de holder kjeft i redsel for ikke å uttrykke seg med kirurgisk presisjon. Personlig brukte jeg begrepet overigår helt til jeg var passert førti. Minst. Da jeg ble realitetsorientert om at det faktisk ikke er noe som heter overigår ble jeg litt forundret. Trodde ikke på det. Jeg måtte faktisk sjekke ut om det var sant. Og det var det. Finnes ikke i ordboka. Er ikke et godkjent ord. Kun et barnslig uttrykk jeg ikke hadde avlært da barndommen tok slutt.

Når jeg sa overigår mente jeg altså forgårs, men det er et ord jeg ikke klarer å bruke. Det er noe østlandsk over det. Føles som å bruke feil dialekt. Løsningen er å unngå problemstillingen med bare å benevne dagen jeg mener. Onsdag, for eksempel, hvis det var det som var dagen før i går. Mange sier forresten forigår eller forigårs. Det er feil. Bare sånn til orientering.

Vi snakker på mange rare måter her i landet. Norge er fullt av dialekter. Noen er definert som stygge, andre som fine. Hvem som nå har politimyndighet til å bestemme det. Tross ulike dialekter forstår vi som regel hverandre, men forskjellene i språkføring kan tidvis skape lette forståelsesvansker når folk fra Voss, Sør-Arnøy og Alta treffes. Problemene er imidlertid ikke større enn at vi klarer å konversere uten å måtte slå over på engelsk, slik vi stadig oftere gjør når vi snakker med nabofolket i Danmark.

Apropos rare ord, så har vi i Finnmark et verb som i alle fall østlendinger pleier å la seg fascinere av. Det er verbet å elte, som ikke må forveksles med å kna. Å elte i Finnmark betyr å legge noe igjen. Når altaværingen har elta tilhengeren i Tverrelvdalen, betyr det bare at han har satt tilhengeren igjen der. Et annet sært uttrykk vi har i Finnmark er at vi ikke hefter. Vi hæft ikke å …betyr bare gjør noe med den gang. Umiddelbart. I full fart. Null problem.

Mange mener mye og sterkt om språk. Språkrådet, riksmålsforbundet, mannen i gata, lingvistene og Linda med språksjovet, for å nevne noen. Og språkpolitiet, ikke minst. Selvutnevnt, må vite. Språkpolitiet kan være ivrig i tjenesten. Legger seg opp i alt som har med språk å gjøre. Uttale, dialekter og aksent. Mengdeord, floskler og trivialiteter. Språkhistorie og språkutvikling. Lyder og ulyder.

Språkpolitiet har forresten en egen avdeling som arresterer nordmenn som snakker engelsk med norsk aksent. Det er ikke lov. Der er vi på linje med Finland, hvor de fleste dropper konversasjon på engelsk, i frykt for å avsløre at de ikke har perfekt uttale. Dersom nordmenn snakker engelsk med aksent opererer vi med offentlig gapestokk. Her mobber vi over en lav sko. Med den største glede. Både Rally-Solberg, Stoltenberg og Jagland har fått merke det. At de samme folkene som forventer at norsk aksent ikke skal være hørbar på engelsk, ikke selv kan uttale jalapeno eller bruschetta korrekt, er pinlig. Dumt å forvente at andre skal være perfekt om man ikke klarer å være det selv.

Med ønske om en pratsom søndag.

Her kan du forresten lese om matretter mange av oss uttaler feil.

En huslege av de sjeldne

Man skal høre mye før ørene faller av, sies det. Så mye at man noen ganger bare må vende det døve øret til. Alternativt kan man la det man hører gå inn gjennom det ene øret og ut gjennom det andre. Eventuelt kan man holde noen i ørene, for så å gi dem så ørene flagrer. Alt til sin tid.

Ørene gjør at vi kan høre. På godt og på vondt. Ta inn lyd. Og ulyd. Støy. For noen er det ikke så nøye med lyden; ørene er mer til for å hindre at gliset går rundt hele hodet. Andre igjen har primært ører for at ørebetennelsen skal ha et sted å være.

Mange barn har væske i mellomøret; noen av disse må ha dren for å utligne trykket. Jeg er en av dem som burde hatt slikt dren som barn, men det var dessverre ikke oppfunnet på den tiden. Det er tross alt lenge siden jeg var barn. Men jeg hadde mye øreverk da. Ofte. Hver eneste vinter. Vanvittig smertefullt, var det. Ille. Heldigvis hadde vi en huslege av de sjeldne. Han hadde sløyfe i halsen. Alltid. Reiste rundt fra hus til hus. Besøkte pasientene hjemme. Kom som en frelser. Messias. Med stetoskop. Otoskop. Og antibiotika. Ikke minst. Dette var før antibiotikaresistensen ble oppfunnet. Var jeg heldig fikk jeg også en globoid. Eller globåid, om du vil.

Alltid var han blid og smilende. Ingen utbrenthet å spore. Han var nok ikke utsatt for dagens krav til legevakt etter normal arbeidstid. Ei heller måtte han vurdere restarbeidsevnen til folk flest. Ikke trengte han å gå på basismøter og dialogmøter, og absolutt ikke bruke tid på å formulere perfekte søknader i håp om å overtale spesialisthelsetjenesten til å ta i mot pasienter. Den gang holdt det at legen ringte sykehuset, og så ordnet de en time hos spesialist uten noe mer mikkmakk. Kanskje brukte de også telefax for å rekvirere time.

Huslegen vår hadde ikke så mange pasienter å behandle før i tida. Kanskje fordi så få hadde telefon, og derfor ikke ringte i tide og utide. Kun i tide. Derfor kunne han farte rundt. Ta seg tid. Legene tok seg også tid til pasientene som kom på legekontoret. Undersøkte og ordnet opp. Det tok den tida det tok. Så tok legen inn neste pasient.

Det var ikke som nåtidens leger, som er avspist med tyve minutter til hver pasient. Gud vet hvem som kom på ideen om at det bare skal ta tyve minutter. Må ha vært en økonom. Stakkars leger. I det øyeblikket pasienten trår inn i rommet starter et kreativt arbeid for å få pasienten ut i tide. Eneste fordelen med dette er at det ikke er ventetid for å komme inn til den mer eller mindre faste legen man måtte ha. Det får være en trøst når man blir geleidet ut av kontoret med halvgjort sak. Knapt.

Han hadde tida, han Per. Vi hadde respekt for han. Trodde på han. Han var lite jålete, tross sløyfa i halsen. Han hadde nok ikke behov for å slenge om seg med ord han ikke var korpulent til å bruke. Han var hel ved. Og etter som årene gikk ble han allemannseie. Mente mye klokt om å være menneske. Om livet. Og om døden. Han var jordnær. Folkelig. Brukte et språk som var til å forstå.

Nå er verden annerledes, i alle fall hva angår språket. Vi har begynt å snakke mer jålete og uklart. Ullent. Det er blitt et poeng å pakke inn budskapet i så vanskelig språk at ingen helt skjønner hva man mener. Politisk-akademisk språkbruk er blitt det normale. Svaret på tilværelses uutholdelige letthet. Tomhet. Dumhet. Fint skal det være om hele ræva e bar.

Jeg lurer på hvordan huslegen Per ville forklart den absurde språkbruken vi briljerer med. Hva ville han ment om begreper som generisk pasientforløp, transparens og pilotering? Kanske ville han bare tørt bemerket at det enkle ofte er det beste. Eller kanskje han med sin særegne raushet ville forklart oss at det ikke nødvendigvis handler om bevisst jåleri, men at det bare er et uttrykk for språklig bevisstløshet. Og med tålmodighet sagt at det bare er sånn det er, at språket utvikler seg. At ord dør ut og nye ord dukker opp. At det er språkets naturlige utvikling. At man også kan la seg underholde, fordi nyord kan være morsomme. Kreative. Som kjøttskam. Hostehygiene. Og kanskje ville han tilføyd at man bare kan la de rare ordene gå inn gjennom det ene øret og ut gjennom det andre, helt uten å irritere seg. Uten å rødme. Bare la transparens og gevinstrealisering og pliktsubjekt surre rundt i luftrommet, sammen med koronavirus og høstløv.

Om man vender det døve øret til, slipper man i alle fall å få verk i språkøret.

Føl deg fri til å dele 🙂

Klamme klemmer til besvær

Vi mennesker har ulik intimsonegrense. Noen er bekvem med klemming i tide og utide; andre begrenser klemming til sine nærmeste. Folk har ulik oppfatning av hva som er for nært. Intimsone-vernerne synes livet er best om andre mennesker holder en viss minimumsavstand. Andre liker best at man er tett på. Dette er klemme-entusiastene. Disse klemmer alle de møter. Ofte. Hardt. Entusiastisk.

Frem til mars 2020 var det ikke lett å være intimsone-verner her i landet. Klemme-entusiastene, eller terroristene om du vil, har gradvis overtatt samfunnet på 2000-tallet. Du møter dem overalt. De klemmer nesten hvem det skulle være, som om livet er en eneste stor klemmefestival. Ikke bare klemmer de familie, venner og kollegaer. Neida. De klemmer butikkansatte. Matrosen på ferga. Securitasvakter på flyplassen, i det de forlater landet for en langhelg i Berlin. Tannlegen, som takk for nå og vi ses om et år. Flyverten, når de forlater flyet ved ankomst Banak. Fastlegen. Sjefen. Fylkesmannen. I det hele tatt: de klemmer faktisk alle de sier hei eller ha det til.

Jeg mener ikke å være tverr. Det er hyggelig med klemming. Godt. Det er det. Bevares. Så lenge det ikke kjennes kleint. Hvem husker ikke den pinlige klemmen mellom Giske og Stoltenberg. Den som ikke ble helt fullbyrdet. Ultrapinlig når den ene vil klemme og den andre ikke vil. Her kan du se reprisen av pinligheten.

Også Fabian Stang har vært litt uheldig. Du vet han tidligere ordføreren i Oslo. Han er en klemmer. Eller var. Helt til han møtte ei asiatisk dame, som helt klart satte seg til motverge da han prøvde å klemme henne. Han tok poenget. Det er forskjell på å gi en klem og å ta en klem.

Ikke alle er som Stoltenberg og den asiatiske damen som Fabian møtte. Det er nok av dem som ikke stritter i mot. Som føler en høflig forpliktelse til å samarbeide i møte med folk som synes de har rett til å ta seg en klem. Om du er en av dem som kjenner på en slik forpliktelse skal du vite en ting: Du trenger ikke samarbeide. Ikke litt. Det er helt innafor ikke å ville ha en klem av alle de som mener seg berettiget til å klemme. Med menneskerettighetserklæringen i hånd kan du faktisk avstå. Takke nei. Gjerne på en høflig måte.

En god klem forutsetter gjensidighet og det krever gode sosiale antenner å identifisere hvem som vil ha en klem og hvem som ikke vil ha. At du synes noen trenger en klem, betyr ikke nødvendigvis at de vil ha en. I alle fall ikke av hvem som helst. Å klemme noen fordi du synes vedkommende trenger det, er dårlig business. Da er det ditt behov som styrer. Om du ikke behersker balansegangen gi versus ta, så bør du gå i deg selv. Jobbe med saken. Øve.

Nå har vel COVID-19 hjulpet både klemmeentusiastene og klemmemotstanderne. Etter at viruset gjorde sitt inntok i mars har problemet blitt mindre. Klemmefrekvensen har gått voldsomt ned. Sannsynligvis til stor sorg for superklemmerne. For de av oss som gjerne takker nei til å ta imot klemmer fra fremmede kom imidlertid koronaen som en velsignelse. Fysisk kontakt med mennesker utenfor den innerste sirkelen er redusert til et minimum. Vi er mange som gleder oss over det.

Føl deg fri til å dele 🙂