Typisk Tiff

  1. Billettkrøll. Den digitale verden legger alltid ut noen snubletråder når billettsalget starter. Det skjer hvert bidige år. Uten unntak. I år var det en server i Tyskland som sviktet. Du må alltid regne med å bruke minst en hel arbeidsdag på å håndtere feilmeldinger, stå i telefonkø til billettskranken, sende mailer og purremailer, før du til sist kommer i mål med billettkjøpene. Moralen er: legg inn en feriedag den dagen du skal kjøpe billetter. Du trenger mer tid enn du tror
  2. Våte sokker og sko. Januar og Nord-Norge burde bety kulde og vinterføre. Det gjør sjelden det i Tromsø. I alle fall ikke under festivalen. Da er det sannsynligvis tvilsomt føre. Enten er det hålkeføre eller så er det et tykt lag med sørpe. Begge deler kompliserer transportetappene mellom de ulike kinoene, særlig om man har gjort en dårlig jobb med planlegginga og har litt dårlig tid. Å løpe på hålkeføre eller i et tykt lag med sørpe er risikosport. Derfor bør man alltid ha med brodder. Og gummistøvler.
  3. i alle varianter.
  4. Snorking. Det er alltid noen som sovner i salen. Kan skje selv den beste.
  5. Popcorn-tabben. År om annet tar folk med seg popcorn inn i salen. Det er pinlig. Dette er tross alt ikke kino. Det er festival. Spis gjerne popcorn før du kommer og konsentrer deg heller om filmen når du har satt deg i salen. Om du ikke sovner da. For det er lov.
  6. Damer med frisyre ser man mye av under festivalen. De opptrer i flokk, er mellom 55 og 70. Høy utdanning, markante briller og – som sagt – frisyre. Alltid fin på håret. Dette er venninnene som har filmfestivalen som sin årlige jentetur. De er alltid i godt humør, kler seg tøft og virker verken satt eller patetisk ungdommelig. Stilige damer, med andre ord. Ofte sett med et glass rødvin i hånda. Det kryr av dem i Tromsø under festivalen. Godt voksne herrer bør kjenne sin besøkelsestid.
  7. Stor opphopning av Fjällrevensekker.
  8. Å ha filmbilletter til overs. For min egen del skjer det hvert år. Årsaken kan være flere. Jeg kan ha kjøpt billetter til to filmer som går samtidig. Alternativt kan det være at jeg har sett fire filmer en dag og rett og slett ikke gidder å se nummer fem. Sist, men ikke minst, ja kanskje til og med mest sannsynlig, så kan det være at jeg treffer kjentfolk og heller vil drikke vin enn å se atter en film.
  9. Flyforsinkelser. Kan inntreffe både ved ankomst og ved avgang hjemover. Mest typisk er det at det skjer på tur til Tromsø. Snøen laver ned, og du må – i tillegg til å være fire timer forsinket – også belage deg på å lande på Bardufoss og kjøre buss til Tromsø. Konsekvensen er at du har en filmbillett eller to du ikke får brukt fordi du ikke rekker frem, jf. punkt 8 – du får filmbilletter til overs. Er du av den mer iherdige mennesketypen kan du jo søke refusjon via reiseforsikringa. Rekk opp hånda alle som gidder det!
  10. Tiffing. Kafe, vin, øl og mat. Gamle kjente og nye kjente. Veldig hyggelig. Husk å skifte sokker samtidig. Og tørke skoene. Det er sikkert en panelovn i nærheta som du kan parkere skoene på.

Legg igjen en kommentar