Mann med stor M

Over hele kloden utsettes jenter daglig for vold, krenkelser og overgrep. Ikke bare daglig, forresten. I India skjer det en voldtekt hvert 22. minutt. Ser man på kloden som helhet, skjer det en voldtekt, andre voldelige handlinger og krenkelser hvert bidige minutt mot kvinner, på en eller annen måte. Alt fra seksualisert vold satt i system i krigsområder, til æresdrap, salg av kvinner og barn til prostitusjon, til overfallsvoldtekter, festvoldtekter og seksuelt misbruk av barn. Fra tafsing på festivaler og på utesteder til nedlatende språkbruk om jenter. Det er langt fra æresdrap i Pakistan til tvilsom språkbruk i Norge, men vi har et problem. Hele kloden har et problem. Et holdningsproblem. Et utbredt holdningsproblem som rettferdiggjør krenkelser mot kvinner og barn. Holdninger som er begredelige, barbariske, makabre. Til å gråte over. Og nei, jeg vet at ikke alle gutter og menn er overgripere. Eller har nedlatende holdninger. Langt i fra. Men det er for mange av dem der ute, og problemet er at vi ikke alltid ser hvem han er. Han er ikke merket, dessverre, slik at vi kunne holdt jentene våre unna han.

Nyhetene er fulle av oppslag om volds- og overgrepssaker. For ikke mange uker siden var det Tysfjord. Ikke bare var det begått utallige overgrep der, både mot jenter og gutter. Det var også mange utenom overgriperne og de utsatte som visste om det. Mange går altså rundt og vet at overgrep skjer, men gjør ingenting med det de vet. Hvordan er det mulig? Og Tysfjord er neppe unikt. Det skjer overalt. Ikke i samme omfang overalt, men du kjenner garantert en person som har vært utsatt for overgrep. Eller en som er overgriper. Du vil bare ikke se det. Og det du ikke ser tror du ikke på. Om du ikke ser etter, så ser du det ikke. Det er nesten som å lukke øynene. Mest behagelig sånn. Da slipper du å ta parti. Slipper å forholde deg til ubehag. Slipper å gjøre noe. Bekvemt, ikke sant?

Tidligere denne uka var det oppslag om at flere samiske kvinner utsettes for vold enn deres norske medsøstre. 49 prosent av de spurte kvinnene med samisk bakgrunn har vært utsatt for vold, mot 35 prosent av deres norske medsøstre. Det er svimlende tall, folkens. I begge leire. 49 og 35 prosent! Helt absurd, spør du meg. I tillegg fremgår det i samme studie at 17 % av de spurte samiske kvinnene rapporterer at de har opplevd seksuell vold i barndommen. I barndommen! Tallet for kvinner i den øvrige befolkning oppgis å være 11 %. Begge tallene er for høye. De burde vært null. Barn skal slippe å bli utsatt for overgrep. De skal være trygge i sine egne hjem. De skal slippe å få varige spor etter overgrep. De skal være barn. Uskyldige. Glade. Nysgjerrige på livet. Ikke bli utsatt for grenseløse mennesker som ser det som sin rett å forsyne seg av et lite barns uskyld for egen tilfredsstillelses skyld.

Det er her dere må hjelpe oss, alle dere skikkelige gutter og menn. Det er dere som må «oppdra» deres mannlige medborgere. Fronte hva dere står for. Dette handler nemlig ikke om IS og islamister og asylsøkere som det vanligvis skyldes på. Dette er våre egne. Og for ordens skyld: jeg synes ikke det er greit at asylsøkere, islamister eller IS-sympatisører, tyrkere, afghanere, irakere, afrikanere, mongoler, finlendere, svensker eller islendinger kommer hit og utsetter oss for overgrep. Eller utsetter damene og barna der de bor for overgrep. Men holdningene her hjemme er heller ikke greie. Altfor mange av våre egne gutter og menn ser ned på damer. Ser det som sin rett å krenke. Påberoper seg retten til å utøve vold. Til å voldta. Synes det er greit å kalle oss for horer, helt uten blygsel. Jeg vil at dere normale gutter og menn skal si fra. Tale vår sak. Vi kan ikke ha det sånn at 50 % av befolkninga går rundt og er redde. Redde for å gå alene hjem på kvelden. Redde for å bli utsatt for overgrep på do på utesteder. For å bli for fulle, slik at noen skal ta for seg om hun stumper av. Det er ikke greit at vi blir kalt for horer. Det skremmer oss. Selv om ord i seg selv ikke er farlige.

Vær snill og hjelp oss med å skape trygghet. Ta til motmæle når kompisen din tafser på damer. Eller jukker mot ryggen på en tilfeldig dame på fest. Stopp han som ser ut til at han er i ferd med å forsyne seg av en døddrukken dame. Si fra når vi omtales som horer. Si at det ikke er greit. Vi synes ikke det er greit. Kanskje du synes det? Innerst inne? Ikke det, nei? Så si til han fyren at han skal gi faen. Si for eksempel: kutt ut, sånn der kan du ikke drive på! Det er ikke greit. Ikke si: han kødder jo bare. Si: Slutt å kødd. Si det til kompisen din. Eller: han er sikkert ikke kompisen din. Du har ikke så teite kompiser. Men uansett: ikke sitt der med et fårete smil. Tørk det av deg. Vær mann med stor M. Det er akkurat du som kan gjøre en forskjell.

Legg igjen en kommentar