Beijing

Siste etappe inn mot Beijing var en naturopplevelse av de store. Flotte fjell, småbyer, landbruk og tunneller. Sinnsykt mange tunneller. Så mange tunneller at nordland bare kan gå og legge seg.

DSC08593 DSC08601
Vi ankom Beijing på formiddagen. Uttrykket sild i tønne fikk plutselig ny mening. Her bor det offisielt 20 millioner mennesker, uoffisielt 30 millioner. Å krysse gater med utallige felt er utfordrende for ei som kan snakke energisk om trafikktetthet helt frem til lunsj når hun en sjelden gang opplever 7 – 8 biler inn og ut av rundkjøringa i Lakselv på tur til jobb. 20 millioner mennesker føltes brått som 20 milliarder, der de summet rundt på sykler, mopeder, til fots og ikke minst med busser og biler. Grønn mann er ikke det samme her som hjemme. På grønn mann har kjøretøy fortsatt rett til å svinge til høyre, så man lærer fort å passe seg om man har lyst til å komme seg helskinnet hjem igjen.

DSC08637   IMG_8967
Vi hadde sjåfør og guide da vi skulle til de største attraksjonene. Å oppleve trafikken fra baksetet når sjåføren vår hadde kontrollen, var fascinerende. Han håndterte filendringer og  rushtrafikk med den største ro der han satt med sin kinesiske utgave av facebook, sendte tekstmeldinger og betjente inn- og utgående telefonsamtaler samtidig som han kjørte. Når vi var på motorveien, som for øvrig hadde mellom 8 og 12 felt, var han like rolig, og heldigvis mindre inni mobiltelefonens verden. Bilbelte brukte verken han eller guiden, uansett om vi var på motorveien eller inne i byen. Trafikkbildet virker kaotisk, men kineserne ser ut til å ha et slags samarbeid i trafikken som får det til å flyte veldig godt, og i motsetning til i Russland så vi ingen trafikkuhell her.

Vi bodde på Jianguo hotell. Rommet var fint, det var aircondition og servicen var god. Eneste problemet var at det var langt mellom ansatte som kunne engelsk. Hotellfrokosten var preget av godt utvalg, så Andreassen tok kraftig for seg av brød med syltetøy og ost. Til forveksling lik frokostatferden hjemme. Selv gikk jeg bananas med alle mulige retter, og frokosten ble av og til mer lik middag enn frokost.

frokost

I løpet av de fem dagene i Beijing fikk vi med oss det turister flest får med seg her: Den himmelske freds plass, den forbudte by, sommerpalasset, silkefabrikk, silkemarkedet, croisonnefabrikk og lokale spisesteder. Den kinesiske mur var spektakulær, med utsikt til flott natur. Vi parkerte guiden, og fikk oss en fin trimtur på muren. To timer med trappetrinn opp og ned gjorde underverker etter to inaktive uker. For å komme opp på muren måtte vi ty til taubane. For undertegnede ble det en øvelse i håndtering av lett høydeangst, mens gemalen prøvde seg som psykolog. Opplevelsen på toppen var definitivt verdt de syv minuttene jeg måtte dingle i høyden på en enkel trebenk. Den kinesiske mur er i følge Wikipedia 8851,8 kilometer lang. Det er 1229 kilometer lenger enn distansen vi har kjørt med tog den siste uka. Muren regnes som jordas største byggverk, men i motsetning til hva mange tror, så kan den ikke ses fra månen. Feriens mest irriterende faktum ble for øvrig påtrengende da vi var på muren: vi hadde bare med iphone til å ta bilder med. Kombinasjonen sollys og forurensning bidro ikke positivt til bildekvaliteten, for å si det sånn.

IMG_8909 IMG_8869

I tillegg til de nevnte severdighetene, fikk også den kinesiske maten stor plass i programmet våres. Kinamat har aldri vært min sterke side i Norge, jeg har spist litt av det, men aldri syntes at det var spesielt stort. I Beijing, derimot, så ble kinamat virkelig gourmetmat. Vi oppdaget tidlig at det å lete seg frem til lokale spisesteder som stort sett frekventeres av kinesere ville gi oss langt billigere, bedre og mer overraskende matopplevelser enn om vi holdt oss i turistområdet. På disse stedene var det ikke engelsk meny tilgjengelig og kelnerne var ikke belemret med spesielt høye engelskkunnskaper. For å få bestilt måtte vi rett og slett se på bildene i menyen og peke. På denne måten kan man få seg en og annen overraskelse. Et sted, hvor vi byttet ut risen med en potetrett, fikk matlysta seg en liten knekk. Jeg oppdaget plutselig noen små dyr mellom potetene. Etter å ha studert udyrene, som så ut som hvite miniatyrreker, konkluderte Lars med at dette nok var en type skalldyr som fungerte som krydder. Han spiste videre med sin sedvanlige apetitt. Selv valgte jeg å unngå hele potetretten, det var tross alt mer enn nok annet på bordet jeg kunne forsyne meg av. Uansett småkryp: maten var fantastisk god!

Det eneste eksotiske i et fremmed land, er den tilreisende selv, sa Goethe. Vi ble nok ansett som litt eksotiske på et par av spisestedene, både på grunn av språkbarrieren, utseendet, og måten vi håndterte spisepinnene på. Her snakker vi kreativ bruk av spisepinner. Det sies at å spise med pinner bidrar til høyere IQ. Mulig det er noe i det. Kineserne oppdaget tross alt desimalsystemet i det 14. århundret f.Kr., altså omtrent 2300 år før oss i vesten, så de er sannsynligvis flere hakk skarpere enn oss. Selv etter å ha øvd noen dager, så har vi ikke klart å komme helt på høyde med den jevne kineser hva angår bruk av spisepinner. Jeg synes imidlertid vi lærer fort. De første dagene var vi direkte uelegante i stilen, og vi sølte ut enhver duk vi kom i nærheten av ved å miste maten på bordet før vi hadde klart å føre den opp til munnen. Nå kan vi til og med spise peanøtter med pinner, om vi henter frem det vi har av konsentrasjonsevne. Dessverre ser det ikke ut til å ha gjort noen utslag på IQ-verdien. Kanskje man må praktisere mer enn en uke for å få effekt?

tekake

Apropos tett befolket by: Hva er oddsen for at en bodøværing skal treffe på en annen bodøværing i heisen på et hotell i Beijing? Sannsynligvis ganske liten, men Lars møtte plutselig kjentfolk. Verden er liten.

IMG_9026

Legg igjen en kommentar